| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 21/08/2026

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην 21η Σεπτεμβρίου 2026, όταν θα τεθεί και επίσημα σε ισχύ η αναβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία των αναδυόμενων στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, κινείται σήμερα, 21 Αυγούστου, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η σημερινή αναθεώρηση των δεικτών του FTSE Russell αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία πράξη πριν από τη μεγάλη αλλαγή κατηγορίας. Η μετάβαση από την Advanced Emerging στην Developed Market έχει ήδη αποφασιστεί από τον διεθνή οίκο και θα πραγματοποιηθεί σε ένα στάδιο, παράλληλα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Σεπτεμβρίου.

Οι νέες συνθέσεις θα βασιστούν στα στοιχεία του Ιουνίου 2026, ενώ η 21η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμοστεί η αναβάθμιση. Επομένως, η σημερινή ανακοίνωση αναμένεται να προσδιορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύνθεση των δεικτών που θα ισχύσουν μετά την ένταξη της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές.

 

Ποιοι ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μεγάλες ελληνικές εισηγμένες που αναμένεται να αποκτήσουν παρουσία στους νέους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών.

Μεταξύ των βασικών υποψηφίων περιλαμβάνονται οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Allwyn, ενώ ένα ευρύτερο σύνολο εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ενταχθεί στο νέο επενδυτικό περιβάλλον.

Το ελληνικό αποτύπωμα στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών θα παραμείνει μικρό, με το εκτιμώμενο βάρος να κινείται περίπου μεταξύ 0,05% και 0,08%. Παρά το περιορισμένο ποσοστό, η αλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες μηχανικές ροές κεφαλαίων προς ελληνικές μετοχές.

Ο λόγος είναι ότι τα διεθνή ETFs και index funds που ακολουθούν τους δείκτες στους οποίους θα ενταχθεί πλέον η Ελλάδα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν υποχρεωτικά τις θέσεις τους.

Πρόκειται για μηχανικές ροές, οι οποίες δεν βασίζονται στην αξιολόγηση των θεμελιωδών μεγεθών μιας εταιρείας, αλλά στην ανάγκη των διαχειριστών να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια με τις νέες συνθέσεις των benchmarks.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το VWCE της Vanguard, το οποίο παρακολουθεί τον FTSE All-World Index και θα χρειαστεί να προσαρμόσει την έκθεσή του στις ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στη νέα σύνθεση.

Οι εκτιμήσεις για τις εισροές

Το μεγάλο ερώτημα αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην ελληνική αγορά.

Οι εκτιμήσεις εμφανίζουν σημαντική απόκλιση ανάλογα με το σενάριο. Στο πιο συντηρητικό, οι καθαρές εισροές υπολογίζονται έως περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ένα θετικό σενάριο μπορούν να φθάσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, οι εισροές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η εικόνα δεν θα είναι μονόπλευρη. Οι νέες εισροές από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών θα αντισταθμιστούν βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον εν μέρει, από τις εκροές που θα προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών.

Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος γύρω από την εφαρμογή της αναβάθμισης αναμένεται να χαρακτηρίζεται από αυξημένο τζίρο, έντονες ανακατατάξεις θέσεων και υψηλότερη μεταβλητότητα σε συγκεκριμένες ελληνικές μετοχές.

Η πραγματική σημασία βρίσκεται μετά τις 21 Σεπτεμβρίου

Παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, η μεγαλύτερη σημασία της αλλαγής δεν βρίσκεται μόνο στις μηχανικές εισροές που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές διευρύνει το επενδυτικό σύμπαν της Ελλάδας και επιτρέπει σε περισσότερα διεθνή χαρτοφυλάκια να αποκτήσουν έκθεση στην ελληνική αγορά μέσω των benchmarks που ήδη χρησιμοποιούν.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετακινείται σε μια πολύ μεγαλύτερη «δεξαμενή» διεθνών κεφαλαίων.

Το γεγονός αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε βάθος χρόνου, καθώς αυξάνει την ορατότητα των ελληνικών εισηγμένων, διευρύνει τη βάση των δυνητικών επενδυτών και ενισχύει τη διασύνδεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις διεθνείς αγορές.

Επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές μετά από 13 χρόνια

Η 21η Σεπτεμβρίου 2026 αποτελεί, επομένως, ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Την ημέρα αυτή, οι FTSE Russell και STOXX θα εφαρμόσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ αντίστοιχη διαδικασία έχει προγραμματιστεί και από τον S&P Dow Jones.

Η Ελλάδα επιστρέφει έτσι, μετά από περίπου 13 χρόνια, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών του FTSE Russell. Ο υποβιβασμός είχε πραγματοποιηθεί το 2013, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η σημερινή αναθεώρηση αποτελεί συνεπώς το τελευταίο κομμάτι του παζλ πριν από τη μεγάλη αλλαγή.

Από τον Σεπτέμβριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα λειτουργεί πλέον μέσα σε ένα διαφορετικό διεθνές επενδυτικό πλαίσιο. Οι πρώτες ημέρες πιθανότατα θα χαρακτηρίζονται από ανακατατάξεις, εισροές και εκροές και αυξημένη μεταβλητότητα, όμως το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι πιο μακροπρόθεσμο: η ελληνική αγορά επιστρέφει στον χάρτη των ανεπτυγμένων αγορών και αποκτά πρόσβαση σε μια πολύ ευρύτερη βάση διεθνών επενδυτών.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum